Over TapasTapas-bar

Al sinds lange tijd wordt in Spanje bij een drankje tapas geserveerd, in eerste instantie vooral zodat de mensen van de tapas dorst kregen en dus meer gingen drinken. Maar vooral ook omdat het gewoon een lekkere smaakmaker is bij een glas wijn, bier of sherry.

Er gaan overigens verschillende verhalen rond over het ontstaan van de Tapa. Sommigen denken dat de tapa is ontstaan door Spaanse koning Alfonso de 10e, die omdat hij ziek was, kleine hapjes van zijn voedsel nam in combinatie met wat wijn. Eenmaal hersteld van zijn ziekte, gaf de koning opdracht om voortaan geen wijn meer te serveren in Spanje, zonder dat er een hapje bij werd geserveerd.

Een tweede theorie (de meest waarschijnlijke) is dat eigenaren van bars in Andalusia de door hun geserveerde glazen wijn en sherry afdekten met een plakje gerookte ham of kaas zodat voorkomen werd dat insecten of andere kleinigheden in de drank terechtkwamen (waardoor er nog meer wijn en sherry werd gedronken).Tapas zijn altijd kleine pittig gekruide hapjes van vis, vlees, groenten of mini-salades. Het schoteltje met lekkers – de tapa – werd als een dekseltje op het glas gezet, zodat vliegen en stof geen kans kregen om in het drankje terecht te komen. ‘Tapar’ betekent namelijk afdekken.

Een derde theorie is dat de tapascultuur is ontstaan door de invloed van de Moren. Ook in de Noord-Afrikaanse keuken kennen we immers een combinatie van kleine hapjes die we delen en samen eten: de mezze.

In de loop der eeuwen zijn de tapas uitgegroeid tot een manier van leven. Veel Spanjaarden gaan ’s avonds een tapasbar in om met elkaar bij te praten onder het genot van een glas sherry en een of meerdere Tapas.

Inmiddels zijn er ontelbaar veel soorten tapas en heeft iedere Tapasbar of -restaurant zijn eigen specialiteiten. Ze zijn al lang niet meer bedoeld voor het afvangen van de vliegen maar dienen als een onderdeel van het sociale leven van Spanje. Ze worden op een schoteltje of een klein bordje geserveerd waar men gezamenlijk van eet.

Samen met brood en andere ingrediënten kunnen Tapas echter ook een complete avondmaaltijd vormen. Op deze website tref je een grote hoeveelheid tapas-recepten aan voor een heerlijke tapas-avond.

We wensen je veel inspiratie toe op Giessenborch.com!

Translate »
error: Op de inhoud van deze site staat copyright! Je mag de recepten uiteraard wel printen (zie button aan linkerzijde pagina).
Stuur deze pagina naar een vriend of bekende.