Queso Blanco Caseras – Huisgemaakte verse Kaas

Queso Blanco Caseras - Huisgemaakte verse KaasIngrediënten
 • 1 liter volle melk
 • 50 ml citroensap
 • 2 el. yoghurt
 • 2 el. slagroom
 • 2 tl. zout
 • Vierkant plastic bakje met een inhoud van ongeveer 250 ml.
Bereiden
 1. Begin met het plastic bakje. Maak met een verhitte spijker op regelmatige afstand gaatjes in de bodem. Was het bakje daarna goed af en maak het droog.
 2. Doe de melk in een pan en verwarm het op middelhoog vuur. Verwarm tot het onder voortdurend roeren tot de melk een temperatuur van ongeveer 80-85°C heeft bereikt. Dus niet aan de kook brengen maar tot de melk aan de randen van de pan begint te borrelen.
 3. Haal de melk van het vuur en roer. Laat ongeveer 20 minuten staan. Voeg na deze tijd 2 eetlepels yoghurt en twee eetlepels room toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg daarna de citroensap in kleine stapjes toe. Blijf goed roeren.
 4. Zet het mengsel terug op het vuur. Nu gaat de melk door het citroensap “schiften”. Maak je geen zorgen, dit hoort. Roer ongeveer 10 minuten totdat de melk en het vocht volledig zijn gescheiden. Zet het vuur uit en laat het 15 minuten rusten.
 5. Na 15 minuten zal je zien dat al het vocht naar boven is komen drijven. Probeer het vocht zo veel mogelijk met een lepel te verwijderen. Maak daarna een diepe schaal klaar met een zeef erop en leg een schone doek in de zeef. Giet het mengsel op de doek om het resterende vocht uit te laten lekken.
 6. Leg het kaasmengsel een half uur in de doek met een bord eronder in de koelkast, zodat het blijft uitlekken.
 7. Giet de inhoud van de doek in een kom, prak de kaas en breng het op smaak met zout. Doe dit over in het plastic bakje die we eerder hebben bereid. Leg een doekje of een velletje keukenrol er in en voeg alle kaas toe. Druk het met een lepel of spatel aan en leg er nog een doekje, bakpapier of velletje keukenrol bovenop.
 8. Leg wat gewicht op de kaas (houten blokken, wat stenen, …) en leg het op een rekje met een bord eronder in de koelkast. Laat dit 24 uur staan waarna je het uit de vorm kunt halen.
 9. De kaas is zeker twee weken in de koelkast houdbaar.
 10. Lekker met honing en amandelen, als garnituur over een mooie salade of als smeerseltje op een toastje met een plakje Ibérico.
Bron: Peter Renckens
Translate »
error: Op de inhoud van deze site staat copyright! Je mag de recepten uiteraard wel printen (zie button aan linkerzijde pagina).
Stuur deze pagina naar een vriend of bekende.